Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.
Met de Flexibele AOV van a.s.r. bent u verzekerd van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid en helpen wij u om weer aan het werk te kunnen gaan. U kunt maximaal 90% van uw gemiddelde inkomen verzekeren.
Deze verzekering is bedoeld voor IB-ondernemers en directeur-grootaandeelhouders die onder de regeling 'Aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016' vallen.
Met deze verzekering heeft u recht op een periodieke uitkering als u door een ziekte of een ongeval uw eigen beroep of werk niet meer kunt uitoefenen.
De uitkering is gebaseerd op het door u verzekerde bedrag. U verzekert een bedrag per jaar. Dit is een bruto bedrag. Dit bedrag is gebaseerd op uw inkomen.
De hoogte van de uitkering hangt af van hoeveel u nog kunt werken. En van de hoogte van het verzekerde bedrag. Bent u volledig arbeidsongeschikt? Dan is de hoogte van uw uitkering gelijk aan de hoogte van het verzekerde bedrag. Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijgt u een gedeeltelijke uitkering.
De uitkering loopt door zolang u arbeidsongeschikt bent en voldoet aan de polisvoorwaarden, maar stopt in ieder geval op de gekozen eindleeftijd.
U bent arbeidsongeschikt wanneer er sprake is van medisch vast te stellen stoornissen die veroorzaakt zijn door een ziekte of een ongeval, en waardoor u beperkt bent in het uitvoeren van uw beroepswerkzaamheden. Ook orgaandonatie valt onder de definitie van arbeidsongeschiktheid.
Wij stellen de mate van arbeidsongeschiktheid vast door te kijken welke werkzaamheden u niet meer kunt doen. Het gaat hierbij om werkzaamheden zoals die gewoonlijk binnen uw beroep en/of onderneming worden gedaan.
U krijgt na afloop van uw eigen risicotermijn een uitkering als u ten minste 25% arbeidsongeschikt bent. U kunt ook kiezen voor een hogere uitkeringsdrempel.
Hoe hoger de uitkeringsdrempel, hoe lager uw premie. Maar ook hoe meer arbeidsongeschikt u moet zijn om een uitkering te krijgen.
Gezond en met plezier blijven werken is belangrijk. Met onze preventieve diensten dragen wij bij aan een stukje bewustwording en het belang om goed voor uzelf te zorgen. De diensten die wij bieden zijn anoniem en hebben geen effect op de premie van uw verzekering als u daar gebruik van maakt. De diensten kunnen u helpen inzicht te krijgen in uw gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of ondernemerschap.
Raakt u toch arbeidsongeschikt? Dan bieden wij u hulp bij een gezond herstel en persoonlijke begeleiding bij een duurzame terugkeer naar uw werk. Is terugkeer naar eigen werk niet mogelijk? Dan begeleiden wij u naar ander werk. Voor de vergoeding van de re-integratiekosten gelden wel spelregels. Meer hierover leest u in de voorwaarden.
U kunt kiezen wanneer u de premievrijstelling wilt laten ingaan. Dat kan in het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid, direct na afloop van uw eigen risicotermijn. U moet dan wel kiezen voor maandbetaling. Als u hier niet voor kiest gaat de premievrijstelling pas in nadat u 1 jaar arbeidsongeschikt bent geweest.
Bij een eigen risicotermijn van bijvoorbeeld 30 dagen gaat de premievrijstelling direct in vanaf die 30 dagen. In plaats van na 365 dagen.
U kunt ervoor kiezen uw uitkering jaarlijks te laten stijgen. Dat kan met het CBS-indexpercentage. Uw uitkering wordt dan elk jaar automatisch aangepast aan de gemidelde stijging van de lonen in Nederland. Of met een vast percentage van 2% of 3%.
U kunt er ook voor kiezen uw verzekerd bedrag te laten stijgen met het CBS-indexpercentage. Wilt u dat niet? Dan is het goed om te weten dat u ook uw verzeked bedrag ieder jaar met maximaal 10% mag verhogen zonder dat u daarvoor opnieuw gezondheidsvragen moet beantwoorden.
Soms keren we niet uit terwijl iemand wel arbeidsongeschikt is. Hieronder noemen we een aantal van die situaties.
Er zijn meer (bijzondere) situaties waarin wij niet uitkeren dan hieronder benoemd. Hierover leest u meer in de polisvoorwaarden.
U bent niet verzekerd voor de financiele gevolgen van arbeidsongeschiktheid als u de premie niet betaalt.
Wij keren niet uit als u arbeidsongeschikt wordt door het gebruik van bedwelmende, verdovende en opwekkende middelen, alcohol of het niet op voorschrift van een arts gebruiken van geneesmiddelen.
Wij keren niet uit bij fraude. Met fraude bedoelen wij dat u ons opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie heeft gegeven bij de aanvraag of het wijzigen van uw verzekering.
Er zijn situaties waarin de dekking beperkt is. Hieronder noemen we een aantal van die situaties.
Dit is de periode waarin u nog geen uitkering ontvangt als u arbeidsongeschikt bent. Na afloop van deze termijn start uw uitkering.
De eigen risicotermijn geldt per keer dat u arbeidsongeschikt wordt. Hoe langer uw eigen risicotermijn, hoe lager uw premie. Tijdens de eigen risicotermijn moet u zien rond te komen van uw eigen geld.
U bent verplicht ons te informeren over wijzigingen binnen uw onderneming, uw beroep, werkzaamheden en/of werkomstandigheden. Als u ons niet (direct) informeert kan dit gevolgen hebben.
Heeft u een wijziging niet of te laat gemeld en u wordt arbeidsongeschikt? Dan kijken we op dat moment of er sprake is van een wijziging van het risico en kunnen we de uitkering verlagen, de premie verhogen of de verzekering beeindigen als we het risico niet willen verzekeren.
U kunt uw betaalde verzekeringspremie aftrekken van uw inkomstenbelasting. Als u een uitkering ontvangt betaalt u over deze uitkering inkomstenbelasting. Dit geldt niet als verzekeringnemer een b.v. of een n.v. is.
Op de arbeidsongeschiktheidsuitkering houden wij loonheffingen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet in. Dit betalen we aan de Belastingdienst. U ontvangt dus een netto uitkering.
U bent wereldwijd verzekerd bij arbeidsongeschiktheid, het maakt niet uit waar deze is ontstaan.
Gaat u langer dan zes maanden naar het buitenland? Dan moet u dit aan ons doorgeven. Afhankelijk van de situatie kan de verzekering dan doorlopen, worden opgeschort of beëindigd.
Voordat u de verzekering kunt afsluiten stellen wij u een aantal vragen over uw gezondheid, uw inkomen en uw beroep. Deze vragen moet u eerlijk beantwoorden. Uw antwoorden kunnen invloed hebben op de hoogte van uw premie en de omvang van uw dekking. Of u kunt de verzekering niet afsluiten.
Ook na het afsluiten van de verzekering moet u ons op de hoogte houden van belangrijke wijzigingen, o.a. over wijzigingen in uw beroep of werkzaamheden.
U kunt kiezen of u uw premie per maand, kwartaal, half jaar of jaar betaalt. Betalen kan via een automatische incasso. Of u maakt zelf het bedrag over. U betaalt de premie vooraf maar in ieder geval binnen 30 dagen na de premievervaldatum. U betaalt aan uw verzekeringsadviseur of aan ons.
De hoogte van de premie hangt onder andere af van uw beroep, leeftijdsklasse, verzekerd bedrag en andere keuzes die u maakt in de dekking. U betaalt geen premie meer in het laatste jaar voor de einddatum van de verzekering.
U bent verzekerd vanaf de ingangsdatum die op uw polis staat. Voorwaarde is dat u de premie op tijd betaalt. De verzekering loopt tot de einddatum die op uw polis staat. De verzekering kan tussentijds ook om andere redenen eindigen, bijvoorbeeld als u stopt met het uitoefenen van uw beroep.
De maximale eindleeftijd is meestal 68 jaar. Voor zware beroepen kan een lagere maximale eindleeftijd gelden. Hoe lager de gekozen eindleeftijd, hoe minder premie u betaalt. Maar ook hoe langer u tot uw pensioen moet kunnen rondkomen van uw eigen geld.
Na de eerste contracttermijn van één jaar kunt u uw verzekering dagelijks opzeggen met een e-mail of een brief. Uw verzekering stopt dan op de dag dat wij uw opzegging ontvingen of per wanneer u heeft aangegeven.
Heeft u een contracttermijn van drie of vijf jaar? Dan kunt u de verzekering alleen beëindigen per contractvervaldatum.