Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u zich als zelfstandige met of zonder personeel of directeur-grootaandeelhouder van inkomen bij arbeidsongeschiktheid.
U ontvangt een maandelijkse uitkering als u arbeidsongeschikt wordt.
De AOV Kort & Krachtig heeft een tijdelijke uitkeringsduur. U kunt kiezen hoe lang u een uitkering wilt ontvangen: 2, 3, 4 of 5 jaar. Hoe korter de uitkeringsperiode, hoe lager de premie.
De hoogte van uw uitkering hangt af van het door u verzekerd bedrag en het percentage dat u arbeidsongeschikt bent. Het maakt niet uit hoeveel uw inkomen daadwerkelijk daalt door uw arbeidsongeschiktheid.
Het verzekerd bedrag is het deel van uw inkomen dat u verzekert. U kunt maximaal 90% van uw jaarinkomen verzekeren, tot maximaal € 250.000,-.
U bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid veroorzaakt door ziekte of een ongeval, ook als dat buiten het werk gebeurt.
De arbeidsongeschiktheid stellen we vast op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid: we kijken of u de werkzaamheden die bij uw beroep horen nog kunt uitvoeren. Daarbij houden we rekening met mogelijke aanpassing of verschuiving van taken die u al deed.
Als u minimaal 25% arbeidsongeschikt bent.
Wij bieden diensten die u helpen om gezond of aan het werk te blijven. Bij arbeidsongeschiktheid zoeken we samen met u naar oplossingen, zodat u weer aan het werk kunt. U krijgt een vaste contactpersoon.
U kunt uw uitkering elk jaar laten aanpassen aan de inflatie. De uitkering stijgt dan met het prijsindexcijfer, maar nooit meer dan 4% per jaar.
De arbeidsongeschiktheid moet medisch objectiveerbaar zijn. Dit betekent dat de oorzaak door artsen wordt herkend, deze onder een medische erkende diagnose kan worden gebracht en er overeenstemming is tussen artsen over de diagnose.
In sommige gevallen krijgt u nooit een uitkering. Bijvoorbeeld als u fraude pleegt. Of de arbeidsongeschiktheid opzettelijk heeft veroorzaakt. Of de arbeidsongeschiktheid is veroorzaakt door overmatig gebruik van alcohol of drugs.
Arbeidsongeschiktheid waarvan de oorzaak bij de start van de verzekering is uitgesloten. Bijvoorbeeld rugklachten.
Als u niet op tijd betaalt, bestaat er mogelijk geen recht op uitkering. De verzekering kan zelfs helemaal stoppen.
De eigenrisicoperiode is de periode waarin u wél arbeidsongeschikt bent, maar nog géén uitkering krijgt. Bij het afsluiten van uw verzekering kiest u hoe lang deze periode is: 1, 2 of 3 maanden.
De verzekering geldt wereldwijd.
Als u voor een langere periode naar het buitenland gaat, dan moet u dit bij ons melden. Afhankelijk van de situatie kan de verzekering dan doorlopen, worden opgeschort of beëindigd.
Ga bij arbeidsongeschiktheid zo snel mogelijk naar een arts. U vraagt ons om toestemming wanneer u kosten maakt voor re-integratie.
Voordat u de verzekering kunt afsluiten stellen wij u een aantal vragen onder meer over uw gezondheid. Uw antwoorden kunnen invloed hebben op de hoogte van uw premie en of wij uw aanvraag voor uw verzekering accepteren.
Tijdens de looptijd van de verzekering is het belangrijk om arbeidsongeschiktheid, veranderingen in werkzaamheden, beroep of bedrijf direct bij ons te melden.
U betaalt per maand, kwartaal of eenmaal per jaar via automatische incasso.
De hoogte van de premie hangt onder andere af van het beroep, de bedrijfswerkzaamheden, de eigenrisicoperiode en de hoogte van het verzekerd bedrag.
De premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De uitkering is belast.
De dekking begint als de verzekering in gaat. Dat is als wij uw aanvraag en gezondheidsverklaring hebben beoordeeld en geaccepteerd. Na het moment van aanvragen krijgt u tijdelijk een gratis dekking voor arbeidsongeschiktheid die het gevolg is van een ongeval. De verzekering stopt automatisch op de eindleeftijd. Die is uiterlijk op uw 68e verjaardag.
U kunt ervoor kiezen om de verzekering eerder te laten eindigen. Bijvoorbeeld omdat u eerder met pensioen gaat. Het later nog aanpassen van de eindleeftijd kan, afhankelijk van uw gezondheidssituatie op dat moment. Voor sommige zware beroepen geldt een maximale eindleeftijd van 58 of 63 jaar.
U kunt uw verzekering dagelijks per e-mail of per post opzeggen. Er is geen opzegtermijn.
Wanneer u uw bedrijf beëindigt, stopt de verzekering meteen.