Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert de verzekerde zich van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. De verzekering is bedoeld voor zelfstandigen en werknemers die woonachtig en werkzaam zijn buiten Nederland.
Een uitkering duurt maximaal tot de eindleeftijd op het polisblad.
Als u arbeidsongeschikt bent door ziekte of een ongeval keren wij uit op basis van het verzekerde bedrag. U verzekert een bedrag per jaar, maximaal 80% van de hoogte van uw jaarinkomen. Dit noemen wij het verzekerd bedrag.
De hoogte van de uitkering hangt af van hoeveel uw nog kan werken en van de hoogte van het verzekerd bedrag. De uitkering wordt berekend door het verzekerde bedrag te vermenigvuldigen met het uitkeringspercentage.
Inkomen dat buiten het eigen bedrijf of beroep om wordt verkregen tijdens de
arbeidsongeschiktheid wordt geheel of gedeeltelijk in mindering gebracht op de uitkering.
Als u door ziekte of een ongeval niet meer (volledig) kunt werken, heeft u recht op een uitkering. Alle medische oorzaken zijn verzekerd, tenzij specifiek uitgesloten in de polisvoorwaarden.
U bent arbeidsongeschikt als u door een ongeval of ziekte uw beroep/werkzaamheden niet meer kunt uitoefenen voor minimaal het door u, bij afsluiten van de verzekering, gekozen arbeidsongeschikheidspercentage. Het gaat hierbij om werkzaamheden die bij het beroep horen zoals vermeld op het polisblad.
Vanaf het 2e jaar van arbeidsongeschiktheid kunnen aanpassingen van werkzaamheden en/of taakverschuivingen in het bedrijf worden meegenomen in de beoordeling.
U kiest als u de verzekering afsluit vanaf welk percentage aan arbeidsongeschiktheid u een uitkering wil ontvangen.
Een uitkering vanaf:
- 45% arbeidsongeschiktheid;
- 55% arbeidsongeschiktheid;
- 65% arbeidsongeschiktheid;
- 80% arbeidsongeschiktheid.
De verzekeraar stelt het arbeidsongeschiktheidspercentage vast aan de hand van de (medische) gegevens van de verzekerde, artsen en/of deskundigen.
Als u een hoger arbeidsongeschiktheidspercentage kiest, dan betekent dit dat u minder snel recht hebt op een uitkering. Maar u betaalt ook minder premie.
U kunt er voor kiezen om het verzekerd bedrag en de uitkering jaarlijks te laten stijgen.
Als u dit heeft verzekerd wordt het verzekerd bedrag elk jaar met een vast percentage (3%) verhoogd. Ook de uitkering wordt na een jaar arbeidsongeschiktheid jaarlijks verhoogd met een vast percentage (3%).
Arbeidsongeschiktheid ontstaan door een stoornis die bekend was op moment van afsluiten van de verzekering of doordat de verzekerde:
- een misdrijf pleegt;
- wapens bezit of gebruikt;
- deelneemt aan vechtpartijen;
- alcohol of drugs gebruikt;
- gevaarlijke/professionele sporten uitoefent.
Bent u arbeidsongeschiktheid geraakt door opzet of roekeloosheid, dan heeft u geen recht op een uitkering.
Arbeidsongeschiktheid als u als bestuurder van een motor jonger dan 23 jaar bent en betrokken bent bij een ongeluk.
Als de verzekerde zwanger is en daardoor minder of niet kan werken dan is hiervoor geen dekking. Er is wel recht op een uitkering als complicaties tijdens en na de zwangerschap ervoor zorgen dat de verzekerde geheel niet kan werken.
Zie de polisvoorwaarden voor alle uitsluitingen.
Bij plotseling en onvoorzien ontstaan van molest is er 15 dagen dekking na het intreden van het molest.
Onder molest verstaan we een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer of muiterij.
De wachttijd heet bij deze verzekering eigenrisicotermijn. Dit is de periode waarin u nog geen uitkering krijgt als u arbeidsongeschikt bent. Na afloop van deze termijn start uw uitkering. U kiest zelf bij aangaan van de verzekring voor een eigenrisicotermijn (90, 180, 365 of 720 dagen).
Verandert er iets in het beroep of het werk van een verzekerde dan bent u verplicht ons te informeren. Een wijziging kan gevolgen hebben voor de looptijd van de verzekering, verzekerde dekking en/of uw premie. Uw adviseur informeert u daar graag over.
Over de periode dat u gedetineerd bent ontvangt u geen uitkering.
Het is belangrijk dat u het direct aan ons meldt als de verzekerde verplicht verzekerd wordt voor de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) of een andere verplichte voorziening die recht geeft op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Wij beëindigen de verzekering dan met ingang van de dag waarop die andere verplichte verzekering of voorziening ingaat.
U kunt kiezen vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid u de verzekering wil laten uitkeren.
– Vanaf 45% arbeidsongeschiktheid.
– Vanaf 55% arbeidsongeschiktheid.
– Vanaf 65% arbeidsongeschiktheid.
– Vanaf 80% arbeidsongeschiktheid.
Het gekozen percentage staat op het polisblad.
De uitkering kan worden belast door een overheid.
U bent wereldwijd verzekerd, het maakt niet uit waar de arbeidsongeschiktheid is ontstaan.
Voordat u geaccepteerd wordt voor de verzekering stellen wij een aantal vragen, onder andere over uw gezondheid. Deze vragen moeten eerlijk beantwoord worden. De antwoorden kunnen invloed hebben of u wordt geaccepteerd en op welke voorwaarden en tegen welke premie.
U moet het doorgeven als:
- als er wijzigingen optreden in uw beroep of werkzaamheden;
- u verplicht verzekerd wordt ingevolge de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) of een andere voorziening die recht geeft op een uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid;
- er een wijziging in uw inkomsten is, waardoor het verzekerd bedrag te hoog is.
U kunt kiezen of u de premie maandelijks, per kwartaal, per halfjaar of eenmaal per jaar betaalt. Betalen kan via een automatische incasso. Of u maakt zelf het bedrag over. Bij maandbetaling is automatische incasso verplicht.
U kunt er voor kiezen om het verzekerd bedrag en de uitkering jaarlijks te laten stijgen met een vast percentage van 3%. De premie stijgt dan ook jaarlijks met 3%.
De verzekering begint op de datum die op het polisblad staat. Betaalt u de premie niet op tijd? Dan kunnen we de verzekering stoppen. De dekking stopt ook wanneer u definitief terugkeert naar Nederland, zorg dat u dan ook de verzekering opzegt. U kiest tot welke leeftijd de verzekering loopt, dit is de eindleeftijd van de verzekering. De maximale eindleeftijd die u kunt kiezen is 67 jaar.
Soms is op basis van uw beroep en werkzaamheden de maximale eindleeftijd beperkt door het verhoogde risico op arbeidsongeschiktheid.
Na het eerste jaar, en bij definitieve terugkomst naar Nederland kunt u de verzekering dagelijks opzeggen via uw adviseur.
U kunt uw opzegging ook schriftelijk sturen naar De Goudse, Postbus 9, 2800 MA Gouda.