Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.

Welk soort verzekering is dit?

Komen er verontreinigende stoffen of zonnepaneeldeeltjes vrij op de verzekerde locatie en zijn de wettelijke normen overschreden? Dan bent u verzekerd voor de kosten van het opruimen daarvan. Dit geldt ook als de stoffen of zonnepaneeldeeltjes op de omliggende terreinen terecht zijn gekomen.

Wat is verzekerd?

Kosten van de sanering als uw bedrijf verantwoordelijk is voor de verontreiniging. Dit geldt op uw eigen locatie en de omliggende terreinen. Het is ook mogelijk om werklocaties mee te verzekeren met de keuze "werkzaamheden bij derden”.

Saneringskosten

De kosten die gemaakt moeten worden om een verontreiniging ongedaan te maken. Onder ongedaan maken wordt ook verstaan: onderzoek, reiniging, opruiming, transport, opslag, vernietiging en vervanging van grond, oppervlakte- en/of grondwater en/of isolatie van een verontreiniging. Onder saneringskosten valt niet de herinrichting van het terrein.

Zaakschade

Wanneer door een verontreiniging uw bezittingen zijn beschadigd, dan valt dit onder de dekking van uw verzekering. Als er door het opruimen van de verontreiniging schade ontstaat aan zaken, dan is die schade eveneens gedekt.

Bedrijfsschade

Wanneer door een gedekte verontreiniging de bedrijfsactiviteiten stil komen te vallen is de bedrijfsschade gedekt, waaronder de kosten ter voorkoming en beperking daarvan. Er geldt een uitkeringstermijn vanaf het moment dat de schade ontstaat tot maximaal 52 weken erna.

Juridische kosten

De kosten voor verweersbijstand zijn verzekerd tot 10% van het verzekerd bedrag met een maximum van  125.000,- per gebeurtenis.

Inkomende verontreiniging

In geval van verontreiniging van de verzekerde locatie als gevolg van een emissie die zich voordoet buiten de verzekerde locatie is verzekerd tot maximaal  25.000,-, indien de veroorzaker geen eigen Milieuschadeverzekering heeft.

Keuze: werkzaamheden bij derden

Het is mogelijk om door u veroorzaakte emissies door werkzaamheden bij derden mee te verzekeren. De werkzaamheden moeten zijn verricht in het kader van de uitoefening van het beroep, het bedrijf of de activiteiten zoals deze zijn omschreven op het polisblad.

Keuze: gevaarlijke stoffen en bovengrondse tanks

Verontreiniging door opslag van gevaarlijke stoffen tot 1.000 kg/liter is standaard verzekerd. Heeft u een grotere hoeveelheid gevaarlijke stoffen, dan kunt u dit apart meeverzekeren. Ook bovengrondse tanks kunt u extra meeverzekeren.

Wat is niet verzekerd?

De verzekering keert niet altijd uit. Hieronder geven we daar enkele voorbeelden van. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur.

Onvoldoende milieuzorg

Een verontreiniging die ontstaat door onvoldoende milieuzorg is niet verzekerd. Bijvoorbeeld als je in strijd met de milieuvergunning handelt.

Asbest

Een verontreiniging met asbest afkomstig van dak- en gevelplaten is niet verzekerd.

Bestaande verontreiniging

Een verontreiniging waarvan de oorzaak ligt voor de ingangsdatum van deze verzekering.

Ondergrondse tanks

Een verontreiniging veroorzaakt door of samenhangend met de ondergrondse opslag van stoffen in tanks.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Eigen risico

Voor deze verzekering geldt geen eigen risico.

Preventie

Naast de bepalingen in de polisvoorwaarden, kan het zijn dat er aanvullende preventie-afspraken met u gemaakt zijn. Het is belangrijk dat u nagaat of u hieraan voldoet. Doet u dat niet? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw recht op schadevergoeding.

Verzekerd bedrag

Per emissie of reeks van emissies die met elkaar samenhangen of uit elkaar voortvloeien, wordt niet meer vergoed dan het in de polis vermelde verzekerd bedrag. Per verzekeringsjaar wordt maximaal tweemaal het verzekerd bedrag per emissie vergoed.

Het verzekerd bedrag geldt voor de verzekerde locatie, locatie(s) van derden en werklocatie(s) (voor zover de rubriek Werkzaamheden bij derden is meeverzekerd) tezamen.

 

Waar ben ik gedekt?

De verzekering geldt voor de risicolocatie in Nederland die op uw polisblad staat vermeld. Als u de rubriek “werkzaamheden bij derden” hebt meeverzekerd, zijn ook uw werklocaties in Nederland gedekt.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Bij aanvraag van uw verzekering en bij schade, moet u onze vragen eerlijk en volledig beantwoorden, meewerken aan inspecties, voorzorgsmaatregelen nemen en veranderingen in uw situatie doorgeven. U moet zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen en te beperken. Meld schade zo snel mogelijk.

Wanneer en hoe betaal ik?

U kiest of u de premie vooraf per maand, per kwartaal, halfjaar of jaar betaalt. Betalen kan via automatische incasso of via uw assurantietussenpersoon.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De verzekering begint op de datum die op de polis staat. De verzekeringstermijn is een jaar. Als de verzekering niet wordt opgezegd, dan loopt deze telkens voor een jaar door. De verzekering vangt aan om 12:00 (’s middags) op de betreffende ingangsdatum en eindigt om 12:00 (’s middags) op de contractvervaldatum.

Hoe zeg ik mijn contract op?

U kunt de verzekering per contractvervaldatum schriftelijk opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden. Bij een standaard product heeft u na automatische verlenging van de verzekering met een looptijd van twaalf maanden, het recht om dagelijks uw verzekering op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand.