Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.

Welk soort verzekering is dit?

Met deze verzekering verzeker je je tegen de mogelijke financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering is bedoeld voor werknemers die verzekerd zijn voor de WIA en die zelf behoefte hebben om een aanvullende uitkering bovenop een eventuele WIA uitkering te regelen. Deze verzekering is niet geschikt voor werknemers die via de werkgever verzekerd zijn voor een aanvullende WIA uitkering.

Wat is verzekerd?

Met een Movir Momentum Vaste Lasten AOV verzeker je je tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte of ongeval. De verzekering keert uit bij arbeidsongeschiktheid, ongeacht of je daadwerkelijk inkomensverlies hebt.

Uitkering

De hoogte van de uitkering hangt af de hoogte van het verzekerd bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. In de voorwaarden zie je op welk percentage van het verzekerd bedrag je uitkering gebaseerd wordt bij verschillende mate van arbeidsongeschiktheid.

Oorzaak arbeidsongeschiktheid

Je bent arbeidsongeschikt als je medisch vast te stellen stoornissen hebt die zijn veroorzaakt door een ziekte of een ongeval en je daardoor beperkt bent in het uitvoeren van je beroepswerkzaamheden.

Criterium arbeidsongeschiktheid

We beoordelen de mate van arbeidsongeschiktheid op basis van het beroep dat je verzekert. Hierbij kijken wij naar de werkzaamheden zoals die gewoonlijk in het beroep worden gedaan.

Wanneer keren we uit?

Je krijgt een uitkering als je minimaal 25% arbeidsongeschikt bent. Wij betalen de uitkering aan het einde van iedere maand. De uitkering begint na de eigenrisicotermijn.

Keuze: verzekerd bedrag

Je verzekert een bedrag per jaar. Dit noemen wij het verzekerd bedrag. Met deze verzekering kun je maximaal 20% van je inkomen verzekeren. Je kunt maximaal  77.000 per jaar verzekeren. Het minimaal te verzekeren bedrag per jaar is  9.000.

Keuze: eindleeftijd

Je hebt deze verzekering tot maximaal de eindleeftijd. Je kunt kiezen uit de eindleeftijden 55, 60, 62, 65, 67 of 68 jaar.

Wat is niet verzekerd?

Soms keren we niet uit terwijl iemand wel arbeidsongeschikt is. Hieronder noemen we enkele van die situaties.

Betalingsachterstand

We keren niet uit als je de premie niet binnen 30 dagen betaalt

Niet nakomen van verplichtingen

We keren niet uit als je je niet houdt aan de regels en verplichtingen van deze verzekering en wij daardoor in een redelijk belang zijn geschaad.

Uit loondienst, werkeloos of niet verzekerd voor de WIA

Ben je niet meer in loondienst of niet meer verzekerd voor de WIA? Dan ontvang je van ons geen uitkering. Je krijgt ook geen uitkering als je werkeloos bent.

Opzet en roekeloosheid

We keren niet uit als de arbeidsongeschiktheid is ontstaan, bevorderd of verergerd door jouw opzet of van iemand anders die belang heeft bij de uitkering. We keren ook niet uit als de arbeidsongeschiktheid is ontstaan of verergerd door jouw roekeloosheid.

Overmatig gebruik van stimulerende middelen

We keren niet uit als je arbeidsongeschikt bent geraakt door overmatig gebruik van alcohol, geneesmiddelen, bedwelmende, verdovende of opwekkende middelen. En ook niet als je arbeidsongeschiktheid daardoor verergerd is.

Fraude

We keren niet uit bij fraude. Met fraude bedoelen wij dat je ons opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie hebt gegeven bij de aanvraag of wijziging van de verzekering of bij arbeidsongeschiktheid.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Er zijn meer situaties waarin wij niet of beperkt uitkeren. Hierover lees je meer in de voorwaarden van de verzekering.

Wachttijd

Wachttijd noemen we de eigenrisicotermijn. In deze periode ben je wel arbeidsongeschikt maar krijg je nog geen uitkering van ons. Hoe lang deze periode is, bepaal je zelf op het moment dat je de verzekering afsluit. Hoe langer de eigenrisicotermijn, hoe lager de premie.

Belasting en je uitkering

De betaalde premie is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting (box 1). We houden op de uitkeringen ivm arbeidsongeschiktheid loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) in. Deze inhoudingen dragen we af aan de belastingdienst. Je ontvangt dus een netto uitkering. De door ons ingehouden en afgedragen bedragen verreken je in de inkomstenbelasting (box 1).

Waar ben ik gedekt?

Je bent wereldwijd verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, het maakt niet uit waar deze is ontstaan.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Voordat je de verzekering kunt afsluiten, stellen wij je een aantal vragen over je beroep, werkzaamheden en gezondheid. Deze vragen moet je juist en volledig beantwoorden. Nadat de verzekering is ingegaan, moet je de premie op tijd betalen en wijzigingen die van belang zijn voor deze verzekering zo snel mogelijk doorgeven zoals wijziging van beroep of werkzaamheden of het stoppen met werken.

Wanneer en hoe betaal ik?

Je kunt kiezen of je je premie maandelijks, per kwartaal, per halfjaar of eenmaal per jaar betaalt. Betaling per jaar is voordeliger. Betalen kan via een automatische incasso of je maakt zelf het bedrag over. Kies je voor betaling per maand? Dan kan je de premie alleen betalen via automatische incasso. Je betaalt de premie vooraf. De premie moet betaald zijn, binnen 30 dagen nadat wij je dat gevraagd hebben.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

Je bent verzekerd vanaf de ingangsdatum van je verzekering. Voorwaarde is dat je je premie op tijd betaalt. De verzekering loopt tot een eindleeftijd die je bij het afsluiten van de verzekering bepaalt. De verzekering kan tussentijds eindigen, bijvoorbeeld als je stopt met het uitoefenen van je beroep of als jij de verzekering beëindigt.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Heb je een 1-jaarscontract? Dan kun je de verzekering elke dag opzeggen. Heb je een 3-jaarscontract? Dan kun je de verzekering opzeggen per de datum dat de contractperiode eindigt. De opzegtermijn is dan 2 maanden. Opzeggen doe je schriftelijk of per e-mail.