Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.

Welk soort verzekering is dit?

Met de Vangnetverzekering bescherm je je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een ziekte of ongeval. Zelfstandigen die om medische redenen geen reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) kunnen afsluiten, kunnen zich verzekeren met een Vangnetverzekering.

Wat is verzekerd?

Met de Vangnetverzekering verzeker je je tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval. De verzekering keert uit als je daardoor geheel of gedeeltelijk (ten minste 25%) niet kunt werken. Je verzekert een bedrag per jaar. Dit noemen wij het verzekerd bedrag.

Uitkering

De hoogte van je uitkering hangt af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent en het verzekerd bedrag. Ben je 100% arbeidsongeschikt, dan ontvang je een uitkering op basis van 100% van het verzekerd bedrag. Ben je 50% arbeidsongeschikt dan ontvang je een uitkering op basis van 50% van het verzekerd bedrag. De duur van de uitkering hangt af van hoe lang je arbeidsongeschikt bent.

Oorzaak arbeidsongeschiktheid

Je bent arbeidsongeschikt als je stoornissen hebt die door een arts objectief zijn vastgesteld, die algemeen zijn erkend door de medische wetenschap, die zijn veroorzaakt door een ziekte of een ongeval en je daardoor beperkt bent in je functioneren. Hierdoor ben je voor ten minste 25% ongeschikt om werkzaamheden uit te voeren.

Criterium arbeidsongeschiktheid

We kijken welke werkzaamheden je nog wel zou kunnen verrichten in het eigen of in een ander beroep. Het gaat dan om alle beroepen die algemeen aanvaard zijn en waarvoor de krachten en bekwaamheden van verzekerde voldoende zijn. Dit noemen wij gangbare arbeid.

Wanneer keren we uit?

Deze verzekering kent een eigenrisicotermijn. Dit is de periode waarin verzekerde wel arbeidsongeschikt is, maar je nog geen uitkering krijgt. Je krijgt een uitkering als je na de eigenrisicotermijn van 365 dagen nog voor minimaal 25 procent arbeidsongeschikt bent. Wij betalen de uitkering aan het einde van iedere maand.

Keuze: indexering

Ieder jaar verhogen wij het verzekerd bedrag met hetzelfde percentage waarmee het wettelijk minimumloon per 1 januari is verhoogd. Hierdoor stijgt ook de premie.

Wat is niet verzekerd?

Soms keren we niet uit terwijl iemand wel arbeidsongeschikt is. Hieronder noemen we enkele van die situaties.

Opzet of roekeloosheid

We keren niet uit als je arbeidsongeschikt bent geworden door jouw opzet of door opzet van iemand anders die belang heeft bij de uitkering. We keren ook niet uit als je arbeidsongeschikt bent geworden door jouw roekeloosheid of door roekeloosheid van iemand die belang heeft bij de uitkering.

Alcohol, drugs en medicijnen

We keren niet uit als je arbeidsongeschikt bent geraakt door gebruik van geneesmiddelen, bedwelmende, verdovende of opwekkende middelen zonder doktersvoorschrift of doordat je je niet aan het doktersvoorschrift hebt gehouden. Wij keren ook niet uit als je arbeidsongeschikt bent geworden door een ongeluk en je op dat moment teveel alcohol had gedronken.

Fraude

We keren niet uit bij fraude. Met fraude bedoelen wij dat je ons opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie hebt gegeven bij de aanvraag of wijziging van de verzekering of bij arbeidsongeschiktheid met de bedoeling om de verzekering of een uitkering te krijgen waarop je geen recht hebt.

Motor

We keren niet uit als je jonger bent dan 23 jaar en een ongeluk hebt gekregen met een motor met een cilinderinhoud van 5o cc of meer, die je zelf bestuurde. Je krijgt ook geen uitkering als je een rijbewijs nodig had voor die motor en geen rijbewijs had.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Er zijn meer situaties waarin wij niet of beperkt uitkeren. Hierover lees je meer in de voorwaarden van de verzekering.

Wachttijd

Je hebt een eigenrisicotermijn van 365 dagen. Je bent in die periode wel arbeidsongeschikt, maar je krijgt nog geen uitkering. Je eigenrisicotermijn gaat in op de dag waarop je je onder behandeling van een arts hebt gesteld. De arts moet op die dag wel vastgesteld hebben dat verzekerde (voorlopig) niet kan werken.

Betalingsachterstand

We keren niet uit als je de premie niet of niet op tijd hebt betaald.

Geen zwangerschapsuitkering

Deze verzekering kent geen uitkering bij zwangerschap.

Niet nakomen van verplichtingen

We keren niet uit als je je niet houdt aan de regels en verplichtingen van deze verzekering en wij daardoor in een redelijk belang zijn geschaad.

Waar ben ik gedekt?

Je bent wereldwijd verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval. Het maakt niet uit waar deze is ontstaan.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Voordat je de verzekering kunt afsluiten ben je wettelijk verplicht om de door en namens ons gestelde vragen juist en volledig te beantwoorden. Nadat de verzekering is ingegaan, moet je de premie op tijd betalen en wijzigingen die van belang zijn voor deze verzekering zo snel mogelijk doorgeven.

Wanneer en hoe betaal ik?

Je kunt kiezen of je je premie maandelijks, per kwartaal, per halfjaar of eenmaal per jaar betaalt. Betaling per jaar is voordeliger. Betalen kan via een automatische incasso of je maakt zelf het bedrag over. Je betaalt de premie vooraf. De premie moet betaald zijn, binnen 30 dagen nadat wij je dat gevraagd hebben.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

Je bent verzekerd vanaf de ingangsdatum van je verzekering. Deze datum staat op je polis. Voorwaarde is dat je je premie op tijd betaalt. De verzekering loopt tot een eindleeftijd die bij het afsluiten van de verzekering is bepaald. De verzekering kan tussentijds ook om andere redenen eindigen, bijvoorbeeld als je stopt met het uitoefenen van je beroep.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Je sluit een contract met ons voor 1 jaar. Je kunt de verzekering stoppen vanaf de datum dat wij het contract verlengen. Is je contract na 1 jaar verlengd? Dan kun je de verzekering ieder moment opzeggen. Opzeggen doe je schriftelijk of per e-mail.