Deze Verzekeringskaart geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.

Welk soort verzekering is dit?

Komt er een verontreinigende stof vrij op je eigen terrein en zijn de wettelijke normen overschreden? Dan ben je verzekerd voor de kosten van het opruimen daarvan. Dit geldt ook voor een verontreiniging door een stof die op omliggende terreinen terecht is gekomen.

Extra informatie

Deze verzekeringskaart geldt alleen voor ons standaardproduct. Als er specifieke afspraken met je zijn gemaakt over voorwaarden en/of premie is het geen standaardproduct. In dat geval geldt deze verzekeringskaart niet.

Wat is verzekerd?

Verzekerd zijn saneringskosten als gevolg van een verontreiniging van de bodem en/of water. Vindt deze schade plaats op de verzekerde locatie, bij de buren of bij een klant op werklocatie? En dreig je daarvoor op te draaien? Dan is dat verzekerd. Ook de schade die het gevolg is van het saneren is meeverzekerd.

Extra informatie

Gevolgschade van het saneren kan zijn het (gedeeltelijk) stil komen te liggen van je bedrijf. De gederfde brutowinst is dan verzekerd. Daarnaast kan het gebeuren dat er bij de sanering een gebouw (gedeeltelijk) moet worden afgebroken. Ook die gevolgschade van het saneren vergoeden wij dan.

Herstelkosten van andere schade

Als er door de verontreiniging roerende zaken, zoals goederen of grondstoffen, moeten worden schoongemaakt of vervangen, dan is dat verzekerd. Dit geldt ook voor herstel van bestrating, beplanting of ondergrondse pijpen, leidingen en kabels.

Onderzoekskosten

De kosten die jij of iemand anders maakt om een verontreiniging vast te stellen, zijn verzekerd. Dit geldt ook voor de kosten van onderzoek naar de methode van saneren.

Asbest

Komt er asbest vrij door een plotselinge en onvoorziene gebeurtenis zoals brand of storm? Dan vallen de kosten voor het opruimen van het vrijgekomen asbest ook onder de dekking van deze verzekering.

Emissie elders (inkomende verontreiniging)

Een gevaarlijke stof die vrijkomt bij een naburige brand laat zich helaas niet leiden door perceelgrenzen. Het is dus goed mogelijk dat je met een verontreiniging te maken krijgt die niet afkomstig is vanaf jouw eigen locatie. De verzekering biedt hiervoor dekking, zelfs wanneer de oorsprong kilometers (maximaal 25 km) van je locatie vandaan is.

Verweer en rechtsbijstand

Verzekerd is het voeren van verweer tegen een vordering van een derde op basis van aansprakelijkheid van verzekerde. Dit geldt ook als er sprake is van een geschil met de overheid over de sanering van jouw eigen locatie of de werklocatie.

Extra dekkingen

Raadpleeg de polisvoorwaarden voor een overzicht van de extra dekkingen, welke kosten er zijn verzekerd, en voor welke bedragen.

Wat is niet verzekerd?

  • De verzekering keert niet altijd uit. Hieronder geven we daar een paar voorbeelden van. Raadpleeg de polisvoorwaarden voor een volledig overzicht van de dekking en de uitsluitingen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je verzekeringsadviseur. 

Onvoldoende milieuzorg

Niet verzekerd is schade die ontstaat door een gedraging die in strijd is met de in acht te nemen milieuzorg. Bijvoorbeeld als de van overheidswege vastgestelde voorschriften ( zoals wetten, besluiten, richtlijnen en/of voorwaarden) worden overtreden.

Bestaande verontreiniging

Niet verzekerd is bestaande verontreiniging, dat wil zeggen een verontreiniging die al aanwezig was voordat de verzekering is ingegaan.

Motorvoertuig tijdens werkzaamheden bij derden

Niet verzekerd is schade die je tijdens werkzaamheden bij derden veroorzaakt met een motorvoertuig zoals bedoeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Aardbeving, vulkanische uitbarsting en overstroming

Je bent niet verzekerd voor schade door een aardbeving, ook niet als die het gevolg is van gaswinning. Bij een vulkanische uitbarsting of een overstroming is ook geen vergoeding mogelijk.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Eigen risico

Voor deze verzekering geldt een algemeen eigen risico. De hoogte ervan kan je zelf kiezen.

Preventie

Als je niet voldoet aan de afspraken over preventie die we met je gemaakt hebben, dan keren we niet altijd uit.

Waar ben ik gedekt?

De verzekering geldt voor de locatie die in jouw polis staat vermeld, en ook voor de werklocaties binnen Nederland.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Als je de verzekering aanvraagt en als je een schade meldt, moet je onze vragen eerlijk beantwoorden. Je moet zoveel mogelijk doen om schade te voorkomen en beperken. Meld schade zo snel mogelijk en werk mee aan de afhandeling hiervan. Je mag niets doen wat onze belangen zou kunnen schade. En geef veranderingen in jouw situatie zo snel mogelijk aan ons door.

Wanneer en hoe betaal ik?

Je betaalt jouw premie vooraf via automatische incasso. Je kunt kiezen of je de premie maandelijks of per jaar betaalt. 

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De verzekering begint op de datum die op de polis staat. Je kunt jouw verzekering dagelijks opzeggen. Je bent verzekerd tot en met de dag waarop jouw verzekering stopt.

Extra informatie

Wij kunnen ook de verzekering stoppen. Bijvoorbeeld als je jouw premie niet op tijd betaalt, bij fraude of bij een bovengemiddeld claimgedrag.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Je kunt de verzekering dagelijks opzeggen via een brief, e-mail of telefonisch. De verzekering eindigt op de dag die je opgeeft. Ontvangen we jouw opzegging pas na die dag, dan eindigt de verzekering op de dag waarop we de opzegging ontvangen.