Dit informatiedocument geeft alleen een samenvatting van de verzekering. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor iemand wel en niet is verzekerd.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt u voor inkomen als u minder of niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld doordat u ziek wordt of een ongeluk krijgt.
U bent verzekerd als u niet meer kunt werken doordat u ziek bent of een ongeluk heeft gehad. U krijgt van ons een uitkering. Wij kijken niet of uw arbeidsongeschiktheid gevolgen heeft voor uw inkomen. Wij noemen dit een sommenverzekering. U krijgt ook een tijdelijke uitkering bij orgaandonatie, zwangerschap, adoptie, geboorte- en zorgverlof.
De hoogte van de uitkering hangt af van hoeveel u nog kunt werken en de hoogte van het verzekerd inkomen. Heeft u gekozen voor een beperkte uitkeringsduur van twee of vijf jaar? Dan is dat de maximale termijn dat u een uitkering krijgt.
Bent u 100% arbeidsongeschikt? Dan is uw uitkering gelijk aan het verzekerd inkomen. Bent u voor een deel arbeidsongeschikt? Dan krijgt u een deel van het verzekerd inkomen. De uitkering loopt zolang u arbeidsongeschikt bent en voldoet aan de polisvoorwaarden.
U bent arbeidsongeschikt als u door een ongeval, orgaandonatie of ziekte uw verzekerde beroep niet meer uit kunt voeren.
Wij kijken bij de beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid naar de werkzaamheden die bij uw beroep horen. De mate waarin u deze niet meer uit kunt oefenen bepaalt uw arbeidsongeschiktheidspercentage..
Bent u langer dan één jaar arbeidsongeschikt? Dan kijken we bij de beoordeling ook of aanpassingen van het werk en de werkomstandigheden mogelijk zijn. Het gaat dan om aanpassingen in uw bedrijf of beroep die we redelijkerwijs van u kunnen verlangen.
U krijgt een uitkering als u voor minimaal 25% arbeidsongeschikt bent. U kunt er ook voor kiezen om deze ondergrens te verhogen naar 45% of 75%. U betaalt dan een lagere premie.
Met ons Budget voorkomen en beperken mag u onderzoek doen of advies inwinnen met als doel uw gezondheid te verbeteren of arbeidsongeschiktheid te voorkomen of beperken.
Daarnaast kunt u terecht bij onze AOV Preventiedesk. Onze Re-integratiebegeleiders zijn gespecialiseerd in het inzetten van de juiste ondersteuning om te voorkomen dat u uitvalt.
Ook bieden wij het preventief arbeidsdeskundig onderzoek. Hiermee krijgt u inzicht in uw arbeidssituatie en ontvangt u advies hoe u uw bedrijf en werk het beste organiseert.
Er zijn bijzondere situaties waarin wij niet uitkeren, dit zijn onder andere:
Wij keren niet uit als u fraude pleegt. Er is sprake van fraude als u ons opzettelijk misleidt met het doel voordeel te behalen voor uzelf. Bijvoorbeeld als wij een schade vergoeden, waar u eigenlijk geen recht op heeft. Of u probeert ons te misleiden. Het maakt niet uit hoe u dit probeert.
Wij keren niet uit als u opzettelijk arbeidsongeschikt bent geworden. Of uw arbeidsongeschiktheid door uw opzet of roekeloosheid is verergerd.
Wij keren niet uit als u zich niet houdt aan de verplichtingen die bij deze verzekering horen.
Over de uitkering houden wij loonheffingen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet in. Deze betalen wij namens u aan de belastingdienst. Over de uitkering bij zwangerschap, zorg-, adoptie- en geboorteverlof houden wij geen belastingen in.
U kunt de premie grotendeels aftrekken van uw inkomen op uw aangifte inkomstenbelasting.
U kiest hoe snel uw uitkering ingaat nadat u arbeidsongeschikt raakt: minimaal 30 dagen, maximaal 720 dagen. Hoe langer deze wachttijd, hoe lager uw premie. De wachttijd noemen wij in onze voorwaarden de eigen risicotermijn.
Heeft u gekozen voor een bepekte uitkeringsduur van twee of vijf jaar? Dan heeft u recht op een maximale uitkering van twee of vijf jaar. Voor het bepalen van deze uitkeringsduur tellen we de perioden van arbeidsongeschiktheid bij elkaar op. Heeft u de maximale uitkeringsduur bereikt en bent u nog arbeidsongeschikt? Dan stoppen we de uitkering en de verzekering.
Wij keren niet uit als u arbeidsongeschikt raakt en op dat moment de premie niet heeft betaald.
U bent wereldwijd verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, het maakt voor het recht op een uitkering niet uit waar deze is ontstaan.
Gaat u langer dan zes maanden naar het buitenland? Geef dit dan aan ons door. Afhankelijk van de situatie kan de verzekering en een eventuele uitkering dan doorlopen, worden opgeschort of beëindigd.
Als u de verzekering aanvraagt, dan stellen wij u vragen over uw gezondheid en uw beroep. Geef eerlijk antwoord op onze vragen. Meldt arbeidsongeschiktheid zo snel mogelijk. Verandert er iets in uw situatie? Laat het ons weten.
U krijgt bericht van ons wanneer u de premie moet betalen. Het is mogelijk om de premie per maand, per kwartaal, per halfjaar of eenmaal per jaar te betalen. Standaard betaalt u via automatische incasso.
Maandbetaling is alleen mogelijk per automatische incasso.
Indexering betekent dat het verzekerde inkomen en/of de uitkering jaarlijks stijgt met het CBS-indexcijfer cao-lonen per maand inclusief bijzondere beloningen. U kunt kiezen uit: indexering van de uitkering en indexering van het verzekerde inkomen en de uitkering. Kiest u voor indexering van het verzekerd inkomen en de uitkering? Dan stijgt uw premie ook ieder jaar
Op uw polis staat van wanneer tot wanneer uw verzekering loopt. U sluit de verzekering af voor één jaar.
• Loopt uw AOV via een adviseur? Dan kunt u dit doen via uw adviseur.
• Heeft u uw AOV-verzekering online afgesloten? Dan kunt u dit per mail doen via afdeling Acceptatie AOV. De afdeling Acceptatie is telefonisch bereikbaar op (0592) 348 655 of per mail: inkomensverzekering@unive.nl.
U kunt uw verzekering elke dag opzeggen zonder opzegtermijn. Na uw opzegging krijgt u van ons een bevestiging.
Heeft u te veel premie betaald? Dan krijgt u die terug.